Hur du vet vad som händer när du vänder dig till vården med din barnlöshet
På den är sidan får du koll på vad du kan få hjälp med om du vänder dig till vården när du har svårt att få barn.
När du och din partner har försökt att få barn under ett år utan att lyckas kan ni vända er till vården. De kan ge er hjälp. Ni kan vända er till en landstingsdriven mottagning eller en privat klinik.
Det första som händer är att ni får göra en utredning för att se om det går att hitta orsaken till er barnlöshet. Det är grunden för att sedan se om ni kan få någon behandling mot er barnlöshet.
Det kan vara skönt att se om det finns något som är ”fel”. Ni försöker ju att få barn, och väntar på att bli gravida. Men kommer det att gå eller inte?
Kanske är det så att du inte har någon ägglossning, eller att du har skador på äggledarna. Det kan göra det svårt för dig att bli gravid.
Din partner kanske inte har tillräckligt bra kvalitet på sina spermier. Då kan det göra det svårt för er att få barn.
Det är just sådana saker som kan upptäckas genom en utredning. Du kan läsa om utredning vid barnlöshet här.
Så vet du vad som händer efter en utredning
När ni har gjort er utredning så kanske det har gått att hitta en orsak till er barnlöshet. Eller så har inga fel eller brister hittats.
Beroende på vad resultatet av utredningen var, så kan ni gå vidare för att behandla er barnlöshet. En behandling är till för att hjälpa er att bli gravida.
Vården erbjuder en rad olika behandlingar.
T.ex. kan du få hormoner som stimulerar din ägglossning att komma igång och bli regelbunden. Eller så kan ni göra insemination eller provrörsbefruktning för att bli gravida. Du läser här om behandling av barnlöshet inom vården.
Oavsett vad resultatet av er utredning var, kan ni välja att inte gå vidare med behandling inom vården. Eller att vänta med en behandling.
Ni kan istället prova en alternativ behandling av er barnlöshet. T.ex. kan ni välja zonterapi som är känt för att hjälpa mot barnlöshet.